11 Eylül 2015 Cuma

Visual Studio 2013 eklentisi ile Qt kullanılması ve kurulması (Qt Addin)

Qt, C++ ile ana olarak gelişmiş arayüzler geliştirilmesini sağlayan ve başka diğer özellikleriyle programlada ihtiyaç duyulacak gereksinimleri kolaylaştıran, C++ diliyle yazılmış çok büyük ve kapsamlı bir frameworktür.
Qt denildiğinde genel olarak akla arayüzler gelir ancak Qt diğer programlama gereksinimlerini de karşılayan, kendine has IDE ve düzenleyicileri bulunan ve birçok geliştirme ortamını destekleyen bir uygulama çatısıdır.
C++ programlamacılara bir tavsiye olarak mutlaka bu frameworkü kullanmalarını öneririm.
Visual studio geliştirme ortamı da QT'nin entegre edilebileceği ve QT programlama yapılabilecek bir geliştirme ortamıdır. QT için özel yapılan Visual studio eklentileriyle (qt addin), Qt programlama ortamını Visual Studio ortamıyla birleştirebilirsiniz. Bu entegre özelliklerden daha sonraki yazılarım da bahsedeceğim.Bu yazıda ise Visual studio 2013 ortamına Qt'nin nasıl eklenip, çalışan bir qt projesi oluşturmaktan bahsedeceğim.

Öncelikle elimizde çalışan bir Visual Studio 2013 olduğundan emin olalım (aşağıda gösterilen adımlar uyumlu diğer visual studio ve qt addin versiyonlarıyla benzer şekilde tekrarlanabilir)

İlk olarak Qt'nin indirme sayfasından ücretsiz olarak Qt ve Qt addin kurulumlarını indiriyoruz (şu an için qt.io sitesinde):
Qt 5.5.0 : http://download.qt.io/official_releases/qt/5.5/5.5.0/  bu sayfada aşağıdaki resimde işaretlenmiş olan qt versiyonunu indirin, ben windowsda visual studio ile 64 bit programlama yapacağımdan qt'nin bu versiyonunu indirdim, değişik platformlar için değişik versiyonları yine o sayfada mevcut. Bu indirdiğimiz exe dosyasına tıklayalım ve kurulama başlayalım. Önceden qt hesabı istemiyordu, şu an bir qt hesabı oluşturmanızı istiyor kurulum ilk olarak.Ardından qt'yi kuracağı yeri soruyor default olarak C:\Qt\Qt5.5.0 adresi bunu değiştirmenize gerek yok. Ardından kurulumu ileri diyerek tamamlayın.Kurulumdan sonra Launch Qt Creator dememize gerek yok çünkü biz Visual studio kullanacağız, Qt creator ise qt'nin kendisinin bütünleşik bir geliştirme ortamı.


İkinci olarak http://download.qt.io/official_releases/vsaddin/ adresinden aşağıda resimde gösterilmiş olan en son visual studio qt eklentisini indirin ve kurulumu tamamlayın,
Ardından Visual studio ortamınızı yeniden başlatın. Addin kurulumunu doğru yapmanız durumunda üst menüde QT5 menüsünün belirdiğini göreceksiniz.
Buradaki adımımız ise yüklenen qt eklentisine ilk olarak yüklediğimiz qt versiyonunun adresini göstermek. Yukarıdaki QT5 yazan menüye tıklatın "Qt options"a tıklatın. Gelen küçük pencereden sağ taraftan "Add" deyin, Çıkan küçük pencereden "Path" kısmına tıklayıp, Qt'yi yüklediğiniz adresi seçin.(en dipteki msvc klasörüne kadar)


Belirtilen klasörü seçince aşağıdaki gibi bir ekran gelecek ve Ok diyebiliriz artık.

Artık qt eklentisini visual studio'ya ekledik ve kullanıma hazır qt projeleri oluşturabiliriz.




















1 yorum: