11 Eylül 2015 Cuma

Visual Studio 2013 eklentisi (qt addin) ile yeni qt projesi oluşturma

Visual studio 2013 üzerinden menüde FILE->New->Project dediğimiz zaman eğer qt ve eklenti kurulumunu önceki yazıdaki gibi düzgün yaptıysak aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşmalıyız :
Gördüğümüz üzere yeni proje ekranına Qt5 projects isimli bir bölüm eklenmiş. Biz örnek amaçlı en üstteki Qt application kısmını seçip altta "Name" yazan yere herhangi bir isim yazalım. Ben denemeqt yazdım.
Ardından ekrana Qt proje sihirbazı gelecek,Burada şimdilik Next Next Finish diyebiliriz.Biraz bekledikten sonra yeni proje oluşturulmuş şekilde aşağıdaki gibi açılacaktır.


Source dosyalarımız bir adet main.cpp ve qt dosyalarımız.Ayrıca kullanıcı arayüzünün değiştirebildiği bir adet ui dosyası da Form Files kısmının altında duruyor.
Şimdi sıra geldi projemizi derlemeye.
Öncelikle benim kullandığım programlama ortamı 64 bit için olduğundan yukarıda seçili derleme seçeneklerinin 64 bit seçili olduğundan emin oldum :

Ardından 64 bit için projemizin bizim qt eklentisini kullanıp kullanmadığını kontrol edelim.
Önce projemizi solution explorerden seçip Yukarıdaki menüden QT5 -> Qt project settings i seçelim ve versiyonun bizim yüklediğimiz qt versiyonu olduğundan emin olalım, değilse veya boşsa bu versiyona değiştirelim ve Ok'a basalım :

Artık projemizi build edebiliriz, derlerken eğer qt proje ayarı doğru ayarlanmadıysa çeşitli hatalar verebilir. Ancak qt addinimiz doğru ayarlandıysa sorun çıkmayacaktır. Projemizi derledik ve karşımıza şöyle bir çıktı geldi :


Buradaki mocing uicing gibi kavramlar qt'ye özel kavramlar ve daha sonra açıklamaya çalışacağım.
Exe dosyası meydana geldi artık programı çalıştırabiliriz.
Programı f5 e basarak çalıştırdığımda "Qt5Cored.dll eksik - missing" hatası aldım,
Bunun nedeni ise bu dll'in exe ile aynı yerde olmaması, ancak visual studio ile programı çalıştırırken bu gerekli dllleri nerelerde araması gerektiğini belirtebiliriz .
Projeye sağ tıklayıp Properties->Debugging sekmesinde Environmentte $(QTDIR)\bin' in sonuna bir slaş eklediğimde sorun çözüldü :


Artık f5 e basarak programı çalıştırdığımızda karşımıza boş bir ekran gelmesi lazım:

Bu ekranı ve kodu değiştirme işlemlerine daha sonraki yazılarda bakalım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder